Despre Șura Culturală Gușterița

Șura Culturală este proiectul transformării unei șuri vechi din cartierul sibian Gușterița într-un mic „palat al copiilor”. Sala multifuncțională, o bucătărie, o baie, două ateliere de lucru, vor sta gratuit la dispoziția acestei comunități, cu foarte multe cazuri sociale și multiple lipsuri.
Parteneri:

Istoric

Șura are mai mult de 100 ani, a fost folosită ca grajd de animale și în ultimii 30 ani a fost abandonată. În anul 2018 asociația Dia.Logos a inițiat mai multe proiecte sociale în acest cartier, fără a avea un sediu sau măcar un acoperiș sub care să-și desfășoare activitățile. Parteneriatul cu Parohia s-a dovedit a fi productiv în acești doi ani, pentru că nu doar spațiul și clădirea, ci întreaga comunitate creștină din Gușterița este mobilizată în jurul acestui proiect și tot de aici sunt recrutați voluntarii.

Etape realizate

Cu sprijinul substanțial venit prin finanțări mai ales din străinătate și cu implicarea parohiei Gușterița s-a realizat în anul 2018-2020 consolidarea structurii de rezistență a șurii, adăugarea de ziduri unde erau doar pereți din scânduri, schimbarea acoperișului, gletuirea peretilor. Acum clădirea a ajuns stadiul de „gri”.

Perspective

Șura Culturală va fi un centru educațional, cultural și social pentru copiii din comunitatea Gușterița, prin transformarea (construcția si renovarea) șurii din curtea Parohiei Gușterița într-un spațiu potrivit activităților educaționale, culturale și sociale gratuite pentru copiii comunității.
Șura Culturală va fi formată la parter dintr-o sală multifuncțională pentru cursuri gratuite de muzică, teatru, limbi străine, ateliere creative, vizionări de filme educaționale, iar la mansardă va fi un spațiu dedicat organizării de ateliere gratuite de pictură și lucru manual pentru copiii cartierului, lipsiți de astfel de oportunități.
Șura va fi și un loc de întâlnire al comunității din Gușterița.

De ce mai avem nevoie?

Materiale:
* 60 saci var, 60 saci tinci
* 300 mp de rigips, 200 mp OSB
* 95 mp de gresie, 70 mp faianță, adeziv
* Vată pentru izolație mansardă 200 mp
* 130 mp plasă fier pentru șapă terasă
* Prize și becuri, Cuie, șuruburi
* Vopsea pentru zidărie și grund pentru lemn
* Ferestre pentru mansardă și parter
* Uși interioare
* Centrală termică pe gaz
* Radiatoare/calorifere
* Manopera pentru toate aceste lucrări.

O bună parte din manoperă se poate procura prin oamenii din comunitate, care lucrează în domeniul instalațiilor sau al construcțiilor.
Instalația de apă, canal și electrica, plus tencuieli, s-au făcut cu forțe locale din Gușterița.

Sponsorii noștri

Vă mulțumim că ne ajutați să construim Șura Culturală Gușterița, un loc plin cu vise pentru copii!